...
Veel gestelde vragen en antwoorden

Over het algemeen zijn volwassenen die met het RS-virus besmet zijn gedurende 3-8 dagen besmettelijk. Echter, mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen tot 4 weken besmettelijk zijn.

Iedereen kan een infectie door RS-virus krijgen. Sommige mensen hebben meer kans om ziek te worden. Vooral mensen die in groepen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld in de kinderopvang of in een verpleeghuis. Sommige mensen kunnen erger ziek worden door het RS-virus:

  • mensen ouder dan 60 jaar
  • volwassenen die door een ziekte of medicijnen minder afweer hebben
  • volwassenen met een ziekte aan het hart of de longen of diabetes type II
  • baby’s jonger dan zes maanden en in het bijzonder baby’s die te vroeg geboren zijn
  • kinderen jonger dan 2 jaar, vooral als ze ook nog een ziekte hebben aan bijvoorbeeld de longen of het hart, of als ze door een ziekte minder afweer hebben

Je kunt meerdere keren ziek worden van het RS virus.

Het afweersysteem verandert naarmate je ouder wordt. Je lichaam krijgt het soms moeilijker om infecties, zoals het RS-virus op te ruimen.

In de meeste gevallen heeft het RS-virus een mild verloop. Het RS-virus kan soms leiden tot een ernstige RS-virusinfectie bij ouderen met een onderliggende long- of hartaandoening of met een verlaagde afweer.
Omdat mensen zelden worden getest op RSV, kunnen de symptomen worden aangezien voor verkoudheid of griep.

Het aantal RS-virusinfecties bij ouderen in Nederland (en wereldwijd) is onbekend door uitdagingen met testen en diagnose. Wat we wel kunnen meten is het jaarlijks aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een RS-virusinfectie. Dat ligt in Nederland ongeveer op 3500 ziekenhuisopnames.

Er zijn verschillende testen die het RS-virus kunnen aantonen. De meest gebruikte methode om het RS-virus aan te tonen is met behulp van slijm afkomstig uit de luchtwegen. Hierbij wordt door de zorgverlener met behulp van een slangetje of wattenstaaf slijm uit de neus- of keelholte gehaald en daarna onderzocht in het laboratorium. Er zijn ook zelftesten beschikbaar waarmee je thuis met een wattenstaaf het slijm uit de neusholte haalt en in een testkit het RS-virus kan aantonen.

RS-virusinfecties komen net zoals andere veelvoorkomende luchtweginfecties vooral voor tijdens de winter. In Nederland en algemeen op het noordelijk halfrond treden RS-virusinfecties op als een seizoensgebonden epidemie tussen begin oktober en eind maart, met piekmomenten in de winter, rond half december.

Het RS-virus is een besmettelijk, seizoensgebonden respiratoir virus.

RSV is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus dit wordt ook wel RS-virus genoemd.

Het RS-virus wordt voornamelijk overgedragen via inademing of contact met druppeltjes die vrijkomen bij niezen, hoesten of praten.

Nee, RSV wordt veroorzaakt door het RS-virus en griep door het griepvirus (influenzavirus).

Het RS-virus kan zowel bij kleine kinderen als bij ouderen voorkomen.

Er is geen specifieke behandeling tegen een RS-virusinfectie. Bij ernstige RS-virusinfecties worden de complicaties zoals, longontsteking en verslechtering van long- en hartaandoeningen behandeld.

Handige links